Rå sjokolade forlenger livet – Kakaofruktens fordeler

Verdens favorittmat er sjokolade. Kakao kommer fra frukten på kakaotreet som stammer fra det eldgamle mayalandet. Kakao er et av de eldste ordene i verden, og har blitt brukt i over 15.000 år.

Kakaofrukt

Kakao ble bragt til Europa av Hernan Cortez, erobreren av Mexico. Det var en ren tilfeldighet. Montezuma, lederen av Mexico, var i en borgerkrig idet Cortez kom dit i 1521. Spanjolene ble tatt for å være guder, og Cortez for Quetzalcoatl selv. Dermed fikk spanjolene plyndre fritt, og kakao var en av skattene han tok med tilbake til Spania.

Kakaobønner var betalingsmiddelet i aztekerland. De brukte ikke mynter som vi gjør i dag. Indianerstammer i Mexico og Mellom-Amerika fortsatte å betale med kakaobønner til langt ut i det tyvende århundre. Den minste sølvmynten kostet vanligvis 40 kakaobønner.

Columbus trodde først at kakao var en mandel, og undret seg over at folk stupte fra båtene for å få tak i dem.

Montezuma var kjent for å drikke 50 kopper kakao hver dag.

Dette er sjokoladetreet.

Kakaotre

Penger vokser faktisk på trær. Kakaotrær trives best i regnskogen, og dette er med på å beskytte skogen fra å bli hogd ned. Kakao genererer mer valuta enn noe annen plante.

Kakao har lenge blitt studert av nysgjerrige forskere, og det har blitt funnet at kakao inneholder svært mange antioksidanter, høye nivåer av magnesium, jern og krom, og humørstimulerende stoffer som anandamid og PEA (fenyletylamin). Begge disse er knyttet til følelsen av lykke, godt humør, estusiasme og våkenhet.

Kakao har høyere ORAC-verdi enn noen annen plante, med unntak av chaga.

En studie fra 2006 viser at kakao kan forbedre vår evne til kognitiv problemløsning, gjennom bedre blodsirkulasjon til hjernen.

Kakao inneholder også mye sink og kobber, som er viktige for nervesystemet og immunforsvaret. Magnesium er et viktig mineral for hjertet og muskelavspenning. En kanadisk studie med 45.000 deltakere fant at sjokolade gir en 22% risikoreduksjon for slag.

Cacao-pod-k4636-14-Keith Weller

Kakao øker blodsirkulasjonen til alle hudlag og beskytter mot solskader, samtidig som den hydrerer og gjør huden fastere, ifølge denne studien.

Det høye nivået av flavonoider beskytter mot oksidativt stress, høyt blodtrykk, miljøgifter og hjertesykdom.

Sjokolade har lenge vært en kjærlighetsmat og et symbol for seksualitet og sensualitet. Aztekerene ga sjokolade som bryllupsgave og andre sør-amerikanske sivilisasjoner kalte kakao for hjertets mat. Sjokolade regnes som et afrodisiak og stoffet PEA, som finnes i sjokolade, assosieres til følelsen av å være forelsket.

Hver kakaofrukt har mellom 20 og 60 kakaobønner. Det tar ca 40 kakaobønner å lage en sjokoladeplate med 70% kakao.

cabosse02

Antioksidantene i kakao hindrer oksidasjon av LDL kolesterol, og motvirker dermed plakk i blodårene. Kakao virker også utvidende på blodårene, og stimulerer dermed vagusnerven, som styrer blodtrykket i forhold til hjerterytmen og pustefrekvensen.

Rå sjokolade har opptil dobbelt så mange antioksidanter som vanlig sjokolade, fordi den varmeskånsomme prosesseringen ivaretar flere av næringsstoffene.

Melk og sukker reduserer kakaoens gode helseegenskaper. Derfor anbefaler vi bare rå sjokolade uten melk eller sukker.

Kommentarer

kommentarer


Posted

in

, ,

by