Inspirerende brokkoli og smarte grønnsaker

brokkolispirer

Grønt er sunt, det har vi alle fått høre hele livet – og særlig brokkoli troner høyt på listen over de beste grønne grønnsakene vi kan få i oss. Men hvorfor er den så sunn? En kraftig antioksidant med det klingende navnet sulforafan kan nok ta en stor del av æren…

Tekst: Marianne B Ricketts

Forskere har i lang tid studert de ulike helsebringende effektene brokkolien har. Og disse er det mange av. Det er bevist en klar forebyggende effekt mot hjerte- og karsykdommer, og nyere forskning viser at brokkoli seiler opp som et suverent middel mot kreft. Brokkolispisere rammes nemlig 25-50 prosent sjeldnere av blant annet bryst- og prostatakreft, enn de som sjelden spiser denne typen grønnsaker.

Det er en gruppe plantestoffer kalt glukosinolater, og da særlig sulforafan, som gjør brokkolien så potent i forhold til helsen vår. Dette stoffet har betennelsesdempende egenskaper, og kan sies å gå i nærkamp med kreftstamceller og krympe visse typer kreftsvulster til det halve eller mer.

Spirende logikk

For å sikre maksimal forebyggende helseeffekt må det konsumeres store mengder brokkoli. Minimum 2 kilo i uken, sier eksperter. Da reduserer man betraktelig risikoen for alvorlig sykdom. De fleste av oss vil nok slite med å tygge oss gjennom så mange grønne ”dusker” hver uke, og ikke minst klare å opprettholde dette som en del av en livslang god diett.

Men det finnes en enkel løsning. Den er liten, lett og proppet full med opptil 30-50 ganger mer kraft enn en fullvoksen brokkoli – nemlig brokkolispiren. En liten boks med 40 gram brokkolispirer dekker ukesbehovet, og nå er slike spirer på markedet i Norge.

Økologisk produksjon

På Fornebu holder bedriften On Your Mind til. Her jobber en engasjert gjeng med å spre kunnskap om sine nye og revolusjonerende Superspireprodukter; økologiske grønnsaksspirer. Produksjonsmetoden, med nøye kontroll i alle ledd, er importert fra USA – mens selve produksjonen nå foregår her i Norge.

Dr. Christian Daling er en av initiativtakerne bak de økologiske Superspirene, og sier at gjennom riktig diett går det an å spise seg frisk fra selv alvorlige sykdommer. Han peker på at en sunn diett må ha mye grønt, lite sukker og sees i kombinasjon med mye bevegelse. Han baserer uttalelsen på faktiske bevis på bedring i egne pasienter, samt fra flere forskningsstudier blant annet i USA.

Inspirerende diett

Det er en inspirerende tanke at dersom vi inkorporerer grønnsaker i spire-stadiet inn i en god og balansert diett, så kan vi forebygge på lang sikt, og dermed leve friskere liv. Ved å ikke varmebehandle grønnsaker beholder de mye mer av næringen sin intakt, og det er også dette som gjør spirene spennende og ikke minst enkle i bruk. Spirer på pålegget i matpakken, spirer i salaten, spire-sushi, og ikke minst et helt arsenal av smaksrike grønne juicer, er noen få tips.

For mange av oss er det en kontinuerlig utfordring å få junior til å spise nok grønt, og brokkolien er klart en gjenganger som møter mye motstand. Da er det oppløftende å høre denne lille historien; En gutt ble spurt av en annen i barnehagen hva det grønne på leverposteien hans var?– Brokkolispirer, svarte han. – Hvorfor det?, spurte den første gutten. – Det hadde jo ikke gått med store brokkoli-biter, da, svarte den andre…

Uendelig mange muligheter

Kanskje er dette starten på en aldri så liten matrevolusjon? Kanskje vil vi om noen år se tilbake og lure på hvordan vi levde før spirene inntok en naturlig posisjon i våre liv og kjøkken. Det vil tiden vise…

FAKTA:

 • Superspirer er en produktserie med økologiske spirer produsert av det norske selskapet On Your Mind AS. Produksjonen foregår ved Hoppestad Gård i Skien.
  · Spirene kan foreløpig kjøpes i porsjonsesker 40 gram på COOP, Meny og Ultra.
  · Det produseres i dag spirer av brokkoli, solsikke, reddik, kløver, rødkål og spiremiks med erter, bønner og linser, samt hvetegress.
  www.hoppestad.no

MATTRYGGHET:

 • Produksjonen av spirer foregår i lukkede lokaler med strenge rutiner og kontroll i alle ledd.
  · Samtlige frø er økologiske og sporbare.
  · Frøene blir desinfisert med godkjent metode.
  · Frøene gror ikke i jord.
  · Alt vann kommer fra eget renseanlegg, og er fritt for all virus og bakterier, som hindrer tilvekst under produksjonen.
  · Spirene transporteres i en kontrollert kjølekjede, direkte fra produsentens kjølerom til distributøren.
  · Produksjonsmetoden kan sies å gjøre spirene tryggere enn noen andre grønnsaker.

 

Sitater:

«Minimum 40 gram brokkolispirer dekker ukesbehovet.»

«Gjennom riktig diett går det an å spise seg frisk fra selv alvorlige sykdommer, sier Dr. Christian Daling.»

«Brokkolispisere rammes 25-50 prosent sjeldnere av blant annet bryst- og prostatakreft.»

 

Kilder:
Am J Clin Nutr September 2013 vol. 98 no.3 712-72
Cancer Prev Res (Phila) 2010 Jul; 3(7):818-28. doi:10.1158/1940-6207. CAPR-09-0213. Epub 2010 Jun 29
Nutr Rev. 2012 Nov;70(11):654-65. doi:10.1111/j.1753-4887.2012.00532.x. Epub 2012 Oct 12
Clin Cancer Res. 2010 May 1, (16):2580-90. doi:10.1158/1078-0432.CCR-09-2937. Epub 2010 Apr 13
Dr. Yanyan Li, Montclair State University, NJ

 

Lær mer om Levende mat som medisin på kurs den 8. september.

Kommentarer

kommentarer


Posted

in

by

Tags: