HOPPESTAD GÅRD

Hoppestad gård

hoppestad-kaalrot-mann-1920x1280

Det første som kommer ut av et frø er en spire. En spire er det første stadiet til planta, etter at den har begynt å vokse ut av frøet. Derfor kan vi lage spirer av så og si alle planter slik som brokkolispirerreddikspirer og kløverspirer. Hadde vi latt hver enkelt brokkolispire vokse seg stor, ville den blitt en fullvoksen brokkoli.

En spire er derfor en miniatyr plante, og inneholder alle de viktige næringsstoffene man finner i en fullvoksen plante. En bønnespire inneholder karbohydratene til en melon, vitamin A til en sitron, thiamin til en avocado, riboflavin til et tørket eple, niacin til en banan og askorbinsyra til et loganbær. Vi kaller det for en spire inntil planten trenger mere næringsstoffer enn den finner lagret i frøet eller som den kan fange av solenergi. Når planten trenger flere næringsstoffer for å vokse seg større kaller vi det en plante.

Derfor dyrker vi frem våre spirer bare med luft, vann og lys. De viktigste tingene som alle trenger for å leve. Spirer trenger forskjellig tid på å vokse seg til den rette størrelsen. Vi høster våre spirer når de har den aller beste kvaliteten og er proppfulle av næring. Så vasker vi dem, pakker og kjøler dem ned før de er klare til å sendes ut i butikk. Vi høster ferske spirer hver dag, året rundt, slik at vi kan levere ferske grønnsaker hele tiden.

Spirer er fulle av enzymer, hormoner, biokjemikalier og oksygen. Alle disse stoffene dør om vi varmebehandler spirene over 42 C, det er derfor vi bruker spirer ferske i og til alt.

 

Les mer på Hoppestad gård sine nettsider.