Romerene omtalte salt som ‘hvitt gull‘, og det er opprinnelsen til det engelske ordet salary (lønn). Nesten like kontroversielt som fett, har saltet blitt uthengt som syndebukk for en rekke livsstilssykdommer. Akkurat som fettet ikke er ett fett, kan ditt valg av salt bety forskjellen mellom sykdom og helse.

salt

Salt har vært en høyt ettertraktet ressurs blant mennesker og dyr gjennom hele vår kjente historie. Under romertiden ble deler av lønningene utbetalt i salt, og det keltiske ordet for salt betyr hellig. Alle kroppens celler er avhengig av naturlig salt for å fungere normalt. Blant annet trenger kroppen naturlig salt for å opprettholde sirkulasjon, beintetthet og stabilt blodsukker. Dessverre mangler ‘bordsalt’ de gode egenskapene ved salt, og blir en belastning for kroppen. Denne artikkelen vil forsøke å belyse de vesentlige forskjellene mellom sunt og usunt salt.

Vi blir ofte fortalt at salt kan øke blodtrykket, gi hjertestans, skade nyrene eller gi astma og nyrestein. Mange selvoppnevnte “eksperter” skiller ikke mellom raffinert og uraffinert salt, og matvareindustriens lobbyister har dessverre bidratt til ytterligere forvirring blant befolkningen. Naturlig uraffinert salt har over 90 ulike sporstoffer som kroppen kan nyttiggjøre seg av. Minst 25 av disse er verifisert essensielle sporstoffer. Deriblant finner vi naturlig jod og magnesium som bidrar til normalt stoffskifte og hjertefunksjon.

Uraffinert havsalt inneholder naturlig selen som hjelper kroppen å avgifte tungmetaller. Det inneholder også bor, som motvirker benskjørhet, og krom som regulerer blodsukkeret. Havsalt er en trygg kilde til kobber, som hjelper kroppen å danne nye blodårer dersom sirkulasjonen er redusert. Dermed vil havsalt faktisk redusere blodtrykket for de fleste, siden det bidrar med sporstoffer som støtter blodtrykksreguleringen.

SALT_HimalayanVsPink

Book gratis 15m introsamtale

Jodberiket bordsalt – en farlig hype eller industrielt avfall?

Bordsalt fremstilles ved en raffineringsprosess hvor saltet varmes opp til ekstremt høye temperaturer som gjør at det mister majoriteten av sine essensielle sporstoffer. Den ekstreme varmebehandlingen endrer også saltets struktur, som gjør det mye vanskeligere for kroppen å nyttegjøre seg av det. Mens uraffinert salt hydrerer cellene kan raffinert salt virke dehydrerende. Hydrofobe antiklumpemidler som natrium ferrocyanid og natriumaluminosilikat hindrer bordsaltet i å binde seg naturlig med menneskelige kroppsvæsker. Dette kan også medføre alvorlige ødemer og andre helseproblemer.

NACL

Jodberiket salt høres ut som om det er ekstra bra, men fancy navn kan lett bedra. Dette saltet er bare en skygge av sin naturlige form, og tilsettes en rekke unaturlige stoffer som blekemidler, antiklumpemidler som aluminiumhydroksid, syntetisk kalium-jod og fluor. Noen produsenter tilsetter også hvitt sukker og smaksforsterkere som MSG (mono-sodium glutamat). Raffinert bordsalt er vanligvis ca. 97,5% natriumklorid og 2,5% kjemiske tilsetningsstoffer.

Ironisk nok inneholder ofte “hjertevennlige” saltfattige produkter MSG, en natrium-basert smaksforsterker som kan gi hjerteinfarkt hos personer med magnesiummangel. Mange mener at dette kan være en av de vanligste årsakene til mystiske dødsfall ved hjertesvikt blant unge atleter som faller døde om under sportsarrangementer. Ifølge Dr. Russell Blaylock kan MSG forstyrre hjerterytmen ved å overstimulere glutamat-reseptorene i hjertet som kontrollerer hjerterytmen. Museforsøk viser at MSG kan medføre alvorlig overvekt, og stadig mer forskning peker mot at MSG er helseskadelig. Chinese Restaurant Syndrome antas å skyldes MSG, som brukes mye i kinesisk restaurantmat, og kjennetegnes ved symptomer som hjertebank, kortpustethet, brystsmerter, hodepine, svette, nummenhet og hoven hals.

Blekemidler? Er det nødvendig da? Er ikke saltet hvitt fra før? Nei, naturlig salt er veldig sjelden helt hvitt på farge, og kan være både sort, rødt, rosa eller blått. Fargen reflekterer ulike nivåer av essensielle sporstoffer. Noe mange ikke vet er at raffinert bordsalt også fremstilles av råolje, som et avfallsprodukt fra oljeraffinerier.

Mye ferdigmat inneholder skyhøye nivåer av raffinert bordsalt, og kan forårsake en rekke helseplager. Bordsalt er spesielt skadelig for nervesystemet og sirkulasjonssystemet. Det forstyrrer også sirkulasjonen i lymfesystemet, og gjør det vanskeligere for kroppen å eliminere avfallsstoffer. Så hvorfor bruker vi så mye raffinert salt i ferdigmaten? Over 90% av verdens salt brukes direkte for industrielle formål som krever ren natriumklorid. De resterende prosentene brukes for matkonservering og ender opp på kjøkkenbordet ditt.

Som anti-klumpemidler brukes ofte talkum og kiselaluminat. Aluminium knyttes til nevrologiske problemer, og bioakkumuleres i hjernen og sentralnervesystemet, spesielt ved mangel på selen, som ikke finnes i bordsalt.

Talkum er et kjent karsinogen, og produsenten Johnson & Johnson har blitt dømt to ganger i retten, bare i 2016, hvor de måtte betale erstatningssummer på henholdsvis 55 millioner dollar i mai 2016 og 72 millioner dollar i februar 2016.

Flere andre rettssaker pågår som knytter talkumbruk til eggstokkkreft.

På tross av at effektene av oralt talkuminntak ikke er godt studert har amerikanske F.D.A. en spesialtillatelse til å putte talkum i bordsalt, selv om det er forbudt i alle andre matvarer, grunnet giftighet.

Ifølge gjeldende regler kan bordsalt inneholde opptil 2% talkum.

Nyere babypulver består nå av maisstivelse grunnet kreftfaren ved talkum.

Nyere babypulver består nå av maisstivelse grunnet kreftfaren ved talkum.

Andre anti-klumpemidler som brukes i bordsalt inkluderer E341 Tricalcium Phosphate, E500 Sodium bicarbonate, E535 Sodium ferrocyanide, E536 Potassium ferrocyanide, E538 Calcium ferrocyanide, E542 Bone phosphate, E550 Sodium silicate, E551 Silicon dioxide, E552 Calcium silicate, E553a Magnesium trisilicate, E553b Talcum powder, E554 Sodium aluminosilicate, E555 Potassium aluminium silicate, E556 Calcium aluminosilicate, E558 Bentonite, E559 Aluminium silicate, E570 Stearic acid, E900 Polydimethylsiloxane.

Jod-kontroversen

Den lille mengden syntetisk kalium-jod som tilsettes i bordsalt er ikke nok til å kompensere for de fleste jodmangler.

Det kan være nok til å hindre at halsen svulmer opp, som skyldes ekstreme mangler, men bordsalt alene kan ikke reversere jod-mangel nok til å opprettholde optimal helse.

Naturlig jod finnes i uraffinert havsalt, men selv dette sunne saltet er ikke nok til å korrigere ekstreme jod-mangler.

Sjøgrønnsaker er gode jod-kilder, men ofte må også andre faktorer som fluor og andre halogener adresseres før skjoldbruskkjertelen kan gjenvinne sin naturlige balanse.

Ifølge Dr. Mark Hyman vil både klor, fluor og brom konkurrere med jod når skjoldbruskkjertelen skal produsere tyroideahormon.

Når kroppens jod-nivå er lavt kan andre tilgjengelige halogener ta dens plass og blokkere skjoldbruskkjertelen.

Siden fluor har blitt så utbredt i kombinasjon med lave jod-nivåer i maten og miljøet kan fluor virke som en effektiv tyroideahemmer, som den gjorde på 50-tallet.

Fluor, klor og brom er like nok jod (alle er halogener) til at skjoldbruskkjertelen kan absorbere og bruke dem i stedet for jod.

Selv om disse ligner på jod så betyr ikke det at de kan brukes til å lage tyroideahormon. Dersom jod blokkeres blir skjoldbruskkjertelens evne til å danne tyroideahormon redusert, noe som kan medføre lave hormonnivåer og lavt stoffskifte.

Jodberiket bordsalt tilsatt fluor kan dermed potensielt gjøre problemet enda verre, noe studier også viser.

ThyroidChart

Uraffinert havsalt inneholder vanligvis mer jod enn jodberiket raffinert salt, og tas bedre opp i cellene siden det er i en naturlig saltstruktur sammen med andre støttende sporstoffer.


Havsaltets skjulte krefter

I boken Seasalt’s hidden powers, skriver Dr. Langre at den franske forskeren Dr. Alexis Carrel holdt et kyllinghjerte i live i hele 27 år ved å holde det i en isoton oppløsning av vann og havsalt som ble skiftet daglig.

Kyllinghjertet døde etter at Carrel’s assistent glemte å skifte ut saltløsningen.

Mens en gjennomsnittlig kylling kan leve opptil 10 år viste Carrel at dette kunne tredobles dersom saltforholdene er optimale.

Sjøvann inneholder alle kjente mineraler og sporstoffer i organisk form, og i optimale forhold for menneskekroppen.

Den franske biologen og fysiologen Dr. René Quinton brukte sjøvann som blodtransfusjon på tusenvis av pasienter i Frankrike og Egypt tidlig på 1900-tallet.

Leger i marinen brukte også sjøvann som bloderstatning under første verdenskrig etter at blodserum-lagrene gikk tomme.

Saltet’s vitale funksjoner i kroppen

 • Salt kan stabilisere ustabil hjerterytme og er essensiell for regulering av blodtrykk i kombinasjon med nok rent vann.
 • Salt er sentral for å hjelpe kroppens celler å bli kvitt syreoverskudd – spesielt hjerneceller.
 • Salt bidrar til å balansere blodsukkernivået.
 • Salt bidrar til å generere hydroelektrisk energi i kroppens celler.
 • Salt er viktig for å gjenopprette et normalt elektrisk membranpotensial.
 • Salt støtter konstant nervecellenes kommunikasjon og informasjonsprosesser fra fødsel til død.
 • Salt hjelper kroppen å absorbere matpartikler gjennom tarmveggen.
 • Salt er viktig for å bli kvitt slim fra lungene, spesielt ved astma og cystisk fibrose.
 • Salt bidrar til å åpne opp tette bihuler.
 • Salt er et kraftig naturlig antihistamin.
 • Salt er essensielt for å forebygge mot muskelkramper.
 • Salt kan motvirke overdreven spyttsekresjon.
 • Salt styrker beinstrukturen og motvirker osteoporose (benskjørhet). Skjelettet er 27% salt og 22% vann.
 • Salt er viktig for søvnreguleringen.
 • Salt kan forebygge mot urinsyregikt og artritt.
 • Salt er viktig for å beholde normal seksualitet og libido.
 • Salt kan forebygge mot åreknuter og edderkoppvener på legger og lår.
 • Salt bidrar med essensielle sporstoffer som støtter alle kroppens oppgaver.

SALT_HealthBenefits_NL

Kroppens fremste saltregulerende organ, nyrene, er også svært avhengig av at saltet er bredspektret og av god kvalitet.

Høyt inntak av skadelig bordsalt kan være en av årsakene til binyretretthet.

Japanerene spiser mest salt av alle i hele verden, er også blant de med aller høyest levealder.

Vi anbefaler bare uraffinert salt. Gjerne soltørket uraffinert havsalt eller steinmalt himalayasalt.

Hvorfor steinmalt salt? Er det så viktig da, tenker du kanskje?
Salt males vanligvis opp ved hjelp av metallblader, og disse brytes ned ved friksjon og må byttes årlig.
Dette metallet er giftig, og ender opp i himalayasaltet.

Uraffinert havsalt er ofte gråaktig på farge, og har en fuktig konsistens.

Dessverre er naturlig salt mangelvare i norske dagligvarebutikker, med unntak av noen få Coop-butikker i Oslo som tar inn varer fra SanaBona.

Selv dyre “gourmet-salt” fra dagligvare har gjennomgått raffineringsmetoder som fjerner majoriteten av de gunstige sporstoffene.

Himalayasalt og uraffinert havsalt finnes i norske helsekostbutikker og diverse nettbutikker.

raffinert forskjell

Til venstre: Vasket/bleket raffinert “gourmet-salt“.  Til høyre: uraffinert soltørket havsalt.


Vann og salt mot kronisk dehydrering

water salt

Dr. Batmanghelidj har hjulpet tusenvis av mennesker til bedre helse ved hjelp av vann og naturlig uraffinert salt.

I boken Water & Salt argumenterer han for at mange av våre mest utbredte livsstilssykdommer i stor grad skyldes kronisk dehydrering på cellenivå.

Vitenskapelige dokumenter og intervjuer med Batmanghelidj og den kjente motivasjonsguruen Anthony Robbins finner du på denne siden.

thirsty

Binyrene regulerer saltbehovet

En del av binyrene kalt cortex står for produksjonen av hormonet aldosteron.

Dette hormonet regulerer nyrenes utskilling av mineraler sammen med urinen.

Når binyrene er slitne reduseres aldosteronnivået, og resultatet er at nyrene skiller ut mer salt enn de skal.

Dette prøver kroppen å kompensere for ved å gi oss lyst på salt mat.

For lite salt er mer skadelig enn for mye

Ifølge en studie i Journal of the American Medical Association fra 2011 er det en sammenheng mellom områder med lavt saltinntak og økt risiko for slag, hjerteinfarkt og tidlig død.

En annen studie fra 2011 bekreftet denne observasjonen hvor lavt saltinntak medførte høyere dødlighet fra hjertesykdom.

Saltfattige kosthold bidrar til økte nivåer av renin, kolesterol og triglyserider i blodet viste en studie fra American Journal of Hypertension.
Forfatterene konkluderte med at saltbegrensning kan ha negative effekter på befolkningens helse.

En studie fra 2011 viste at mennesker med type 2 diabetes hadde høyere risiko for å dø tidlig på et saltfattig kosthold.

I tillegg viste en Harvard-studie fra 2010 at saltfattige kosthold hadde en klar sammenheng med insulinresistens, som er forstadiet til diabetes type 2.

Saltmangel er også et problem for atleter, spesielt innen utholdenhetssport. Nyere studier har vist at utholdenhetsatleter lett utvikler lave natriumnivåer i blodet, eller hyponatremi, selv uten andre kognitive symptomer. I Boston-maraton i 2002 fant man at 13% av 488 løpere hadde hyponatremi, og studier av andre utholdenhetsløp har funnet hyponatremi blant opptil 29% av deltakerene (9101112).

Eksotiske salt-varianter

dt.common.streams.StreamServer

Andre gode salttyper er rødt Alaea-salt fra Hawaii, rikt på vulkansk jernoksid.

Makai-saltet fra Hawaii er blant de reneste havsaltene på markedet fordi det hentes opp fra dypet av havet.

Persisk blått salt fra Iran med et hint av søtsmak er høykomprimerte saltkrystaller.

Kala namak er et svart vulkansk salt fra sentral India med en særegen svovelsmak.


Nettkurs

Dato Kurs Sted Pris
4. okt. Mat som medisin Zoom (online) kr. 350

Klikk på kurset for påmelding og mer informasjon.

Kommentarer

kommentarer