Psykobiotika – Bakterier for mental helse

90% av cellene vi bærer rundt på er ikke våre. De tilhører bakterier som påvirker alt fra immunforsvar og fordøyelse til mental helse og livsstilssykdommer. Psykobiotika er bakterier som har vist seg effektive mot psykiske lidelser som angst og depresjon.

psychobiotics_brain_health

Vi har opptil 2 kg mikrober i tarmen. De består av over 1000 arter med ca. 3 millioner gener. 150 ganger flere enn oss.

For hver eneste menneskecelle har vi 10 bakterieceller. De fleste av disse befinner seg i tarmsystemet.

Balansen i mikrobiota (befolkningen i tarmen) endrer seg i løpet av livet, og kan endre hvordan vi tenker ved å endre nivået av signalstoffer som dopamin og serotonin, eller påvirke nervesystemet og hormonsystemet.

Tarmmiljø, bakteriemangfold og symbioseforhold er avgjørende for optimal fordøyelse, humør, energinivå og mage-/tarmfunksjon.

Ideen om at tarmen styrer sinnet er mer enn 100 år gammel, og mange vitenskapsmenn trodde at akkumulering av avfallsstoffer i tarmen kunne utløse en tilstand av auto-intoksikasjon hvor giftstoffer fra tarmen skaper infeksjoner som knyttes til depresjon, angst og psykoser. Behandling med tarmskylling var vanlig praksis i lang tid.

I over 20 år har forskere kartlagt sammenhengen mellom betennelser og mental helse. Tre norske leger skrev nylig artikkelen ‘Auto-intoksikasjon – En fortsatt aktuell sykdomsmekanisme?‘, i Tidsskrift for den norske legeforening. De skriver, “at tarminnholdet påvirker helsen, har vært hevdet siden oldtiden. Tarmfloraen kan vise seg å spille en avgjørende rolle i patogenesen ved en rekke lidelser.”

Forestillingen om at sykdom og død skyldes giftstoffer produsert i tarmen kan føres tilbake til det gamle Egypt. Tarmfloraen er kroppens største organ, men har lenge vært neglisjert som aktør i både fysiologiske og patologiske prosesser.

I løpet av 1900-tallet ga tidlige biokjemiske og bakteriologiske studier økt tro på ideen om ptomaine forgiftning – at nedbrytning av proteiner i tarmen av anaerobe bakterier produserte giftige aminer. En av de fremste talspersonene for auto-intoksikasjon var nobelprisvinner Metchnikoff, som hypotetiserte at giftstoffer fra tarmen forkortet livet.

I 2010 publiserte Michael Maes en studie som viser at depresjon er knyttet til celle-mediert immunaktivering og betennelser tilknyttet økte plasmaverdier av inflammasjonsmarkørene interleukin-(IL)-6 og tumor necrosis factor-α (TNFα).

Forskere kan nå kartlegge nøyaktig hvilke bakterier som påvirker hjernen, og hvilke kommunikasjonsveier som benyttes.

Det har lenge vært kjent at stress er nært knyttet til depresjon. Personer som lider av depresjon har ofte høye nivåer av stresshormonet kortisol. I en ny studie ble bakteriene Lactobacillus helveticus og Bifidobacterium longum funnet å redusere kortisolnivået.

Mange fysiologiske og psykologiske prosesser assosiert med depresjon kan knyttes til mangel på signalstoffet GABA. Forskere har oppdaget tarmbakterier som aktivt produserer GABA. De fremste av disse er blant artene Lactobacillus og Bifidobacterium. Mørk sjokolade har vist seg å øke begge typene, trolig fordi det rike polyfenol-nivået i sjokolade virker som et prebiotika, eller vekstmedium, som øker veksten av bakterier allerede tilstede i tarmen.

En rekke mikrober er i stand til å produsere andre nevrotransmittorer som noradrenalin, serotonin, og dopamin. Å ta Bifidobacterium infantis som et probiotikum øker nivået av serotonin, i likhet med Prozac og andre antidepressiva (SSRI). Forskjellen er at Prozac ikke gjør noe med produksjonen av serotonin, men hemmer reopptaket sånn at det sirkulerer lenger. Psykobiotika derimot, øker egenproduksjonen, så antidepressiva blir overflødige. Dette er forskjellen mellom symptombehandling (Prozac) og årsaksbehandling (psykobiotika).

Ved MIT viste et team biologer at en spesifikk type Lactobacillus reuteri fra yoghurt eller i tilskuddsform, forbedret humør, utseende og generell helse ved å øke nivået av oxytocin, hormonet som utskilles når vi klemmer, koser eller har sex.

Nye studier har vist at bare 4 spiseskjeer fermentert mat har flere probiotiske bakterier enn 100 kapsler i tilskuddsform.

B. infantis, L. reuteri, og flere andre bakteriearter i tarmen virker også på hele immunforsvaret ved å redusere betennelser, en av hovedmarkørene for depresjon.

Psykobiotika påvirker hjernen gjennom flere signalbaner. Den primære ruten er via vagusnerven, som formidler informasjon fra tarmen til hjernen og mange andre organer på veien. Nervesignalstoffer produsert av tarmbakterier aktiverer vagusnerven på spesifikke måter, noen ved å endre nerveresponsen til belønning.

Vagusnerven, en sentral nerve i det parasympatiske nervesystemet, sender 10 ganger mer informasjon fra magen til hjernen enn motsatt vei. Det samme 90/10 forholdet gjelder for kroppens produksjon av nervesignalstoffet serotonin, som er avgjørende for humør, velvære, søvnkvalitet og sexlyst.

Lactobacillus rhamnosus, en bakterieart som reduserer angst og depresjon, virker på hjernen bare via vagusnerven. I hjernen øker den produksjonen av GABA-reseptorer.

Andre mikrober virker direkte på nervecelle-reseptorer for å påvirke tilstander i hjernen. Lactobacillus acidophilus – vanligvis funnet i yoghurt, surkål og kimchi – forbedrer funksjonen av cannabinoid reseptorer i ryggraden. Disse reseptorene er kritiske for smerteregulering.

brain-gut-connection

Flere tarmbakterier påvirker humøret via hormonsystemet, som er ansvarlig for vår stressrespons. Noen, som B. infantis og L. reuteri, virker på immunsystemet ved å hemme proinflammatoriske cytokiner.

L. helveticus og B. longum virker gjennom det nevroendokrine systemet for å senke kortisol. I tillegg reduseres inflammasjon. Noen mikrober er viktige i fordøyelsen for å fermentere fiberrik mat som gir kortkjedete apetittregulerende fettsyrer.

Det er studier som viser at aktive stoffer i yoghurt kan redusere frykt og angst.

“Disse mikrobene kan endre folkehelsen,”, sier Stanford mikrobiolog Justin Sonnenberg, en pioneer i den terapeutiske bruken av tarmbakterier.

Studier viser at menn og kvinner’s tarm responderer ulikt på det samme kostholdet. I noen tilfeller ville ulike mikrober dominere, mens andre ganger ville mangfoldet i tarmen være høyere blant det ene kjønnet.

Forskere har nylig funnet at tre måneder gamle barn med et lavere mikromangfold i tarmen hadde en høyere risiko for å utvikle matoverfølsomhet mot egg, melk og peanøtter, noe som tyder på at mikromangfoldet er en risikofaktor for matallergier.

Et høyere mangfold i tarmen vil gi en symbiose-effekt i fordøyelsesprosessen, og bidra til en raskere og mer komplett fordøyelse, næringsopptak og utskilling av avfallsstoffer. Dette holder tarmen ren og beskytter mot overvekst av sopp og mugg, som ofte kan oppstå når maten ikke fordøyes optimalt.

Den russiske nobelprisvinneren Eli Metchnikoff var allerede for 100 år siden klar over problemet med at mat råtner i tarmen, og de konsekvensene det har på kroppens vitalitet.

Han rådet til at “systematiske undersøkelser bør gjøres av relasjonen mellom tarmmikrober og tidlig alderdom, og på innvirkningen av kosthold som hindrer forråtnelse i tarmen å forlenge livet og kroppens krefter.”

Optimal fordøyelse avhenger av optimale enzymnivåer. Koking og steking ødelegger enzymene i maten, og gjør at kroppen må kompensere. En mer effektiv fordøyelse er en av hovedfordelene ved et levende plantebasert kosthold.

Sauerkraut-e1363643506129

Det er bare rå/levende grønnsaker som kan melkesyregjæres, og har psykobiotiske fordeler. Levende mat danner fundamentet for en robust og mangfoldig tarmflora.


 

Nettkurs

Dato Kurs Sted Pris
4. apr. Faste og leverrens Zoom (online) kr. 490

Kommentarer

kommentarer