Det er gjort mange studier og enda mer spekulering på hvilket kosthold kroppen vår er best designet for. Basert på tenner, tarmlengde og andre anatomiske trekk kan mye tyde på at Homo Sapiens primært er designet for et frukt- og plantebasert kosthold.

Fresh Broccoli Sprouts

 

Det vi vet i dag er at kroppen trenger seks vitale komponenter for god helse, som den vanligvis ikke får tilstrekkelig av på et gjennomsnittlig kosthold. Mangel på disse kan føre til lavgradig betennelse og kroniske livsstilssykdommer over tid. De seks vitale komponentene er:

  1. enzymer
  2. et pH-balansert blod som er mer alkalisk enn surt
  3. oksygenert blod til å nære alle kroppens systemer
  4. et sunt mage-tarm system med optimal fordøyelse og eliminasjon
  5. et ukompromittert immunsystem
  6. Elektrisk ladete vev og celler som gir selektiv membrantransport
Serena Williams er en av verdens beste tennisspillere, og sverger til levende mat for optimal prestasjon.

Serena Williams er en av verdens beste tennisspillere, og spiser levende mat for optimal prestasjon.

Enzymer er liv

En av verdens fremske enzymforskere er Dr. Edward Howell. Fra 1930-tallet brukte han 55 år på å studere vitenskapen bak enzymenes biokjemi. Konklusjonene hans er oppsiktsvekkende. Han fant at konsentrasjonen av det  stivelses-spaltende enzymet ptyalin i unge voksne var 30 ganger høyere enn blant de over 69 år. I den eldre gruppen var fordøyelsesenzymene pepsin og trypsin redusert til 1/4 av styrken i den yngre gruppen. Han sammenlignet også organvekter mellom mennesker og dyr, og fant at kokt mat gjør bukspyttkjertelen hoven og forstørret på grunn av den ekstra belastningen. Rotter som fikk kokt mat utviklet krympede hjerner, og resten av organene ble hovne og svake.

Han fant at enzymaktivitet for alle metabolske prosesser svekkes i høy alder fordi folk har gått på et enzymfattig kokt kosthold gjennom livet. Hans banebrytende studier viste at enzymer er katalysatorer for alle biologiske prosesser og at liv ikke kan eksistere uten dem. Han oppdaget også at mens rå levende mat er full av enzymer blir disse fullstendig ødelagt ved varmebehandling. Enzymene i enhver plante gjør at planten kan fordøyes. Når vi spiser kokt mat må kroppen ta enzymer fra andre systemer i kroppen i forsøk på å fordøye maten. Dr. Howell fant direkte korrelasjoner mellom å spise enzym-fattig mat og starten på kroniske degenerative sykdommer i mennesker. Han konkluderte med at mange, om ikke alle, degenerative sykdommer som mennesker lider og dør av skyldes den utbredte bruken av kokt og prosessert mat.

Bioelektrisk ladning

Er et råvegansk kosthold også optimalt for atleter og proffe idrettsutøvere? En studie gjort av professor Karl Eimer ved Universitet i Vien tyder på det. Han satte en gruppe atleter på et hardt treningsregime over to uker hvor de spiste sitt vanlige kokte kosthold. Deretter ble de satt på et utelukkenede rått kosthold med den samme treningsmengden. Resultatene viste overraskende klare forbedringer av både reflekshastighet, fleksibilitet og stamina. Eimer og hans kolleger konkluderte med at cellerespirasjon og effektivitet økte på et råvegansk kosthold. Dette er i tråd med andre studier som viser økning av cellenes elektriske membranpotensiale.

Den russiske forskeren Israel Brekhman har vist i museforsøk at rå (levende) vegetarmat kan tredoble utholdenheten sammenlignet med den samme maten kokt. Andre studier viser at dette kan skyldes en mer effektiv cellerespirasjon, økt oksygenopptak og raskere eliminering av avfallsstoffer.

Klinisk erfaring ved Hippocrates Health Institute tyder på at levende mat har stort potensiale til å styrke kroppens evne til regenerasjon og selvhelbredelse.

Antioksidanter

En finsk studie fra 1995 viste at råveganere har betydelig høyere nivåer av beta-karoten, E-vitamin, C-vitamin og kobber enn den altspisende kontrollgruppen.

Koking og steking ødelegger opptil 90% av antioksidantene i maten, og de fleste av de medisinske fytonæringsstoffene mister sin gunstige effekt etter oppvarming ved høye temperaturer.

Maten har flest antioksidanter idet den plukkes fra treet eller jorden, så det lønner seg alltid å spise maten mest mulig fersk.

“Natural forces within us are the true healers of disease.” – Hippocrates


Nettkurs

Dato Kurs Sted Pris
02. nov. Mat som medisin Zoom (online) kr. 350

Klikk på kurset for påmelding og mer informasjon.

Kommentarer

kommentarer