Chia fresca

Chia fresca – distanseløperenes hemmelighet

Denne drikken ble populær etter at Christopher McDougall skrev om den i kjempesuksessen Born to Run. Chia fresca er Tarahumara-folkets favoritt når de løper ultramaraton-distanser for morro skyld, tilsynelatende uten engang å anstrenge seg.

Chia fresca, også kjent som Iskiate
Chia fresca, også kjent som Iskiate

 

Chia fresca har lenge vært en populær del av kostholdet i Mexico og Sør-Amerika, og chia skal ha vært brukt av både Aztekerene og Mayaene for økt utholdenhet.

Chiafrø absorberer vann opp til ti ganger sin opprinnelige størrelse ved å danne en gelelignende substans. Som følge av denne geleens absorberende egenskaper kan chia senke omdannelsen av sukker fra karbohydrater og dermed gi en mer langvarig og stabil energi- og blodsukkerbalanse.

Siden frøene absorberer så mye vann er de effektive for å holde kroppen hydrert lenger, spesielt i langdistanseløp.

De er svært næringstette og har et høyt fiberinnhold som motvirker sult og gir metthetsfølelse.

Oppskrift på Chia Fresca: 

  • 3 dl vann
  • 1 ss chiafrø
  • Nypresset juice fra 1 sitron eller lime
  • Flytende stevia-ekstrakt etter smak (eller 1/2 ts kaldslynget honning)

Fyll på en drikkeflaske, rist, og la frøene stå og svelle i ca. en time.

Rist på nytt, og drikk. 🙂

 

Aftenposten kunne nylig melde om at chiafrøet ikke var så magisk likevel, og viste til en studie gjort på chiaolje i vann (uten limejuice).

Det hevdes at chia er en hype hvor en milliardindustri tjener stort på folks uvitenhet.

Studien som skal avkrefte frøenes fortreffeligheter er ironisk nok hverken gjort på frøene eller den opprinnelige Chia fresca som Born to Run viser til.

 

Vitenskapelig reduksjonisme i praksis
Vitenskapelig reduksjonisme i praksis

David Niemann (maratonløper) er en av forskerene bak studien. Han satte i gang studien med håp om å få bekreftet fordelene med chiafrø på fysisk prestasjon, ifølge en artikkel på Appalachian State Universitys hjemmesider.

Bekreftelsesbias og reduksjonisme

Bekreftelsesbias handler om den tendensen vi mennesker har til å oppsøke og fokusere på informasjon som støtter vår egen oppfatning. Dette vil enkelt og greit si at vi hele tiden ønsker bekreftelse på at det vi tror er korrekt. Bekreftelsesbias innebærer også det å ha mer tiltro til informasjon som stemmer overens med vår nåværende oppfatning.

Forskerene bak denne studien har forsøkt å bekrefte sin egen tro på at det bare er chiafrøoljen, eller nærmere bestemt ALA-fettsyrene som står bak den prestasjonsfremmende effekten av chia fresca.

Når dette ikke viser seg å være korrekt, “kastes ungen ut med badevannet”, og man erklærer chiafrøene i seg selv for å være en hype.

Studien som skal avkrefte frøenes fortreffeligheter er ironisk nok hverken gjort på frøene eller den opprinnelige Chia fresca som Born to Run viser til.

På godt norsk kaller vi dette “God dag, mann. -Økseskaft!”-forskning, fordi konklusjonene trekkes på et så reduksjonistisk grunnlag at det ikke har noen rot i virkeligheten.

Reduksjonisme er ideen om at systemfunksjoner kan forstås og reduseres til sine enkeltkomponenter, uten å ta hensyn til synergieffektenes samspill og balanse. Man antar at komplekse systemer utelukkende kan forklares ved reduksjon til sine fundamentale deler.

Problemet med reduksjonisme er at det ikke tas hensyn til synergieffekten, som sier at helheten er mer enn summen av enkeltdelene. Synergier av ulike slag har blitt fremmet av Peter Corning som en sentral årsaksfaktor som kan forklare evolusjonen av kompleksitet i levende systemer over tid. Ifølge synergisme-hypotesen har synergistiske effekter vært drivere av samarbeidsforhold av alle slag og på alle nivåer i levende systemer. Tesen er at synergieffekter ofte har gitt funksjonelle fordeler i forhold til overlevelse og reproduksjon som har vært foretrukket av naturlig seleksjon. De samarbeidende delene, elementene, eller individene blir dermed funksjonelle “enheter” av utvalg i evolusjonære endringer. Kort forklart handler det om at livsformer og elementer som har lært seg å dele og samarbeide har en økt sannsynlighet for overlevelse.

God forskning koster naturlig nok penger, og da forventer man noe tilbake i form av et produkt man kan sikre seg salgsrettigheter til.
Apropos milliardindustri er de fleste av dagens patenterte legemidler syntetiske kopier basert på aktive virkestoffer i naturlige planter.
Jakten på “det magiske virkestoffet” som skal bli den nye gullgruven er dessverre en utbredt motivasjonsfaktor bak forskningens sponsorer.

Tarahumara-løpere
Tarahumara-løpere

Prøv selv

Kroppen er vår beste indikator på om “mytene” er sanne eller ikke.

Ingen selvutnevnte eksperter eller studier spiller noen rolle dersom kroppen din sier noe annet.

Lag deg en chia fresca før neste trening, og vær din egen forsøkskanin.

Om det er en ting vi vet om chia, så er det at det er helt ufarlig.

 

Enjoy! 🙂


Nettkurs

Dato Kurs Sted Pris
25. mar. Mat som medisin Zoom (online) kr. 350

Klikk på kurset for påmelding og mer informasjon.

Kommentarer

kommentarer


Posted

in

, , ,

by