3 tips mot digitalt øyestress

Blått lys fra LED-lamper og digitale skjermer kan gi oksidativt stress på netthinnen, med konsekvenser som tørre og slitne øyne, tåkesyn og konsentrasjonsvansker. Ikke minst svekker det synet, ødelegger søvnkvaliteten, og kan gi permanente skader på synsnerven (1). Siden vi ofte er avhengige av teknologi, bør vi redusere dette stresset til et minimum. Her er 3 ting du kan gjøre for å beskytte deg mot digitalt øyestress.


Blått lys-reduserende programvare

Iris er et blått lys-reduserende program som finnes til de fleste plattformer. Det skrur ned nivået av blått lys fra skjermen til en lavere og mer rødlig fargetemperatur.

Du kan også stille det inn til å automatisk skru ned det blå lyset om kvelden før du skal sove. Dermed unngår du at det blå lyset utsetter melatonin-utskillelsen, og du får en dypere og bedre søvn (2).

Hør denne TED-talken fra Iris-skaper Daniel Georgiev om hvordan teknologien dreper øynene våre:

Sjekk ut Iris her.


Blue-blocking briller

Blått lys-blokkerende briller er briller med spesielle belegg som fjerner de korte blå bølgelengdene.

Dette reduserer stresset på øynene, og gjør at du kan se lenger på skjermen uten ubehag. Mange opplever også at de kan slappe bedre av i blikket, som gjør det mer behagelig å se eller lese.


Sulforafan

Studier har vist at sulforafan kan beskytte synscellene i netthinnen mot blått lys-indusert oksidativ skade. Dette skjer ved at sulforafan aktiverer immungenet Nrf2, som deretter øker nivåene av antioksidanter i øyet. Dette gir synscellene økt beskyttelse, og hindrer at skjermlyset tørker ut øynene.

En studie fra 2021 viste at sulforafan beskyttet øynene fra blått lys-indusert celleskade, reduserte nivået av oksidativt stress, og økte nivåene av antioksidanten glutation (3).

Sulforafan beskyttet cellene mot celledød (apoptose) og gjenopprettet normal autofagi, eller vedlikehold av cellene. Økt autofagi og antioksidanter gjorde cellene i stand til å tåle mer lys.

En annen studie fra 2017 viste at Nrf2 er ansvarlig for å beskytte øynene mot blått lys (4).
Sulforafan er den mest potente Nrf2-aktivatoren som finnes.

Når vi blir eldre øker det oksidative stresset i kroppen, og vi har mindre antioksidanter å beskytte cellene med. En studie fra 2021 viste at Nrf2-aktivering i 8 uker ga en betydelig reduksjon av tørre øyne og aldringsrelatert øyestress (5).

SulforaPlus er den enkleste og billigste måten å få i deg sulforafan på.

Bruk rabattkoden «hippocrates» på www.sulforaplus.no

Bestill her


Kilder

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24682673/
  2. https://academic.oup.com/jcem/article/88/9/4502/2845835
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0041008X21001526?via%3Dihub
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27923559/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33159886/

Kommentarer

kommentarer


Posted

in

by